‘Je ziet dat de natuur het zelf wel regelt’
Kom bij Mathijs Groot Koerkamp niet aan met een wollige omschrijving van natuurinclusieve landbouw. ‘Het is gewoon meer de natuur z’n werk laten doen op je bedrijf’. De melkveehouder, een van de 6 Gelderse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw, heeft een groeiende intrinsieke motivatie sámen met de natuur te boeren, maar heeft daarbij een scherp zakelijk oog.
‘Samenwerken met de natuur is mijn uitgangspunt’
Natuurinclusieve landbouw betekent voor mij samen werken met de natuur. De bodem en de natuur maken het mogelijk dat ik appels en peren kan telen. Het is belangrijk dat wij niet alleen halen, maar ook iets teruggeven aan de natuur’’, meent Gerrit Verweij De Geus in Diel. Hij is één van de zes inspiratiebedrijven binnen het platform.
‘Waardering is niet altijd in geld uit te drukken’
Natuurinclusieve landbouw is volgens melkveehouder Edwin Sengers in Wijchen een containerbegrip.“Je kunt er alles onder scharen, maar eigenlijk heeft het te maken met alles wat groeit, bloeit en leeft rondom ons bedrijf. Hij heeft hier oog voor en deelt dit graag met de burgers op zijn erf. Hij is één van de inspiratieboeren en gaat zich het komende jaar richten op een nieuw project; het natuurinclusief inrichten van 25 hectare landbouwgrond.
'We willen graag laten zien dat het kan’
Boeren met de natuur is wat betreft Martijn en Ursula te Brake het uitgangspunt binnen hun bedrijfsvoering op deze prachtige locatie in Woold nabij een Natura 2000 gebied. Zij zijn één van de zes Gelderse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw. "We willen laten zien dat je ook op deze locatie op een moderne manier kunt ondernemen door juist gebruik en rekening te houden met de natuur op en rondom ons bedrijf”.
‘De natuur beter integreren in je bedrijfsvoering’
Zeker, het melkveebedrijf van de familie Lankhorst is onderdeel van een landgoed. Maar dat is voor hen niet dé reden om natuurinclusief te boeren. Door te boeren mét de natuur kun je bijvoorbeeld toe met minder kunstmest. Wordt de bodem weer terug gezet in haar kracht met alle voordelen van dien. Het enthousiaste relaas van een van de zes Gelderse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw.
‘Je moet uit het bestaande systeem stappen’
Zoeken naar een nieuwe balans. Dat is in de kern wat natuurinclusief boeren betekent voor Conny van den Top op haar gemengde bedrijf in Lunteren. Het is een van de zes Gelderse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw. Ze wil handelen vanuit de kringloop met een sterke focus op de bodem. Spannend? Ja, maar noodzakelijk en vooral leuk en inspirerend. ‘Ik ben een trotse boerin!’
No-nonsense natuurinclusief (Vee & Gewas, 14 mei 2022)