Hans heeft het welzijn van zijn melkkoeien hoog in het vaandel staan. Hij houdt Jersey-koeien: sterke, zelfredzame dieren die weinig gezondheidsproblemen hebben. Elk jaar krijgt elk van zijn 65 koeien een kalf. “In de gangbare landbouw gaan de stierkalfjes naar een kalvermesterij. Ik vind dat niet diervriendelijk. Op mijn bedrijf blijven de kalveren nog wat langer op het bedrijf. Na drie maanden mogen ze naar buiten, eerst op land dichtbij huis. Ze hebben, naast het gras, het eerste jaar ook nog voedzame opgroeibrokjes nodig. Na dat jaar gaan ze naar de kruidenrijke graslanden van Natuurmonumenten tot ze groot genoeg zijn om te worden geslacht”, vertelt de melkveehouder. In het natuurgebied liggen ook akkers en ook daar zorgt Hans voor. Hij teelt er verschillende soorten granen waaronder rogge. Tussen het graan laat hij voldoende ruimte voor bijzondere akkerbloemen zoals kamille, korenbloem en korensla.
Bovendien zorgt hij voor een korte voedselketen door het vlees van de koeien op het eigen bedrijf te verkopen. Ook de rogge vindt zijn weg naar de plaatselijke consumenten. Het gaat eerst naar de Brummense biologische bakker Verbeek, die er smakelijk roggebrood van bakt. Dat wordt in natuurwinkels, boerderijwinkels en op Hans’ erf verkocht. Zo komen consument en producent weer met elkaar in contact.
Op de website van Natuurmonumenten staat het uitgebreide verhaal van boer Hans Nieuwenburg. Lees hier het hele verhaal
Tekst en foto: Natuurmonumenten