Monitoring Insecten In Kwekerij Juli 2024

Boomkwekers en fruittelers verder met natuurinclusieve landbouw

Zestien boomkwekers en fruittelers zetten stappen richting natuurinclusieve landbouw voor een duurzamere teelt. Ze zaaien bloemenstroken in om natuurlijke plaagbestrijders aan te trekken, wat helpt om schadelijke insecten te bestrijden. Daarnaast zetten ze gekweekte insecten in voor natuurlijke plaagbestrijding. Boomkwekers werken ook met grasbanen en mechanische onkruidbestrijding, met als doel het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en het milieu minder te belasten. Dit gebeurt binnen het project Natuurinclusief Betuws Boeren (NBB2), een initiatief van ANV Lingestreek.

Dit jaar passen de deelnemers maatregelen toe op perceelsniveau. Samen met hun adviseur uit het project hebben ze een plan van aanpak opgesteld, gericht op maximale inzet van natuurlijke plaagbestrijding en mechanische onkruidbestrijding.

Natuurlijke Plaagbestrijding

In eerdere jaren hebben de deelnemers ervaring opgedaan met het inzaaien en beheren van bloemenstroken, om natuurlijke vijanden van schadelijke insecten aan te trekken. Hierbij is de samenstelling van het bloemenmengsel cruciaal, zodat plaagbestrijders op het juiste moment aangetrokken worden. Mocht dit niet voldoende zijn en schadelijke insecten toch toenemen, dan is van tevoren besproken welke maatregelen met selectieve middelen kunnen worden ingezet. Daarnaast wordt ervoor gekozen om gekweekte insecten in te zetten als aanvullende plaagbestrijders.

Onkruidbestrijding

Binnen de boomkwekerij leggen de kwekers grasbanen aan die regelmatig gemaaid worden. In de rijen wordt mechanische onkruidbestrijding toegepast, zoals het gebruik van messen of vingerwieders, om de stroken onkruidvrij te houden. Het resultaat hangt sterk af van de grondsoort en neerslag, wat de uitvoering van de werkzaamheden in de bomenrijen beïnvloedt. Mechanische onkruidbestrijding vraagt meer tijd van de bedrijven, en deelnemers doen nu ervaring op met deze methoden.

Bodem

Een gezonde bodem met voldoende organische stof is essentieel voor het bodemleven en draagt bij aan weerbare planten. Een van de mogelijkheden hiervoor is het inzaaien van een vanggewas in een rustjaar. Binnen het project worden bodemmonsters genomen om meer inzicht te krijgen in wat een weerbare bodem precies is.

Monitoring
De deelnemers leren van hun adviseur hoe ze de resultaten kunnen beoordelen. Tijdens bijeenkomsten met andere deelnemers wisselen ze ervaringen uit en vergroten ze hun kennis. Aan het einde van het groeiseizoen worden de metingen en waarnemingen van het seizoen 2024 besproken met de deelnemers en hun adviseurs van de CAF en Grow4Agro.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van Greenport Gelderland en Duurzaam Agrarisch Waterbeheer (DAW) via Waterschap Rivierenland.