Groep2

Chris Poelen: ''Doe als ondernemer wat bij je past''

Rijdend door het glooiende landschap van Groesbeek komen we aan bij het bedrijf van Chris Poelen. Gastvrij en duidelijk op elkaar ingespeeld, verwelkomen pompoenenkweker Chris en zijn vrouw Laura ons in hun tot vergader- en ontvangstruimte en B&B omgebouwde varkensstal met een uitzicht over de heuvels van Berg en Dal.

120 soorten

Ooit, toen Chris 17 jaar was, verkocht hij zijn eerste pompoen. Nu vele jaren later runt hij een pompoenenkwekerij met meer dan 120 soorten.

Chris heeft een rustige en open houding. Hij blijft graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en beweegt mee met de natuur, passend binnen zijn bedrijfsvoering. Hij sluit zich aan bij initiatieven om zo kennis te delen, te vergaren en up-to-date te blijven. Deze pompoenenboer in hart en nieren is sinds kort adviseur water bij de lokale afdeling van ZLTO.

Samenwerking Agroforestry
Vandaag zit Chris samen met Dyon Temming en Jacob Haalstra van het Agroforestry netwerk aan tafel om mee te denken over een stuk inrichting op het land van Chris. Even later heeft Chris ook een afspraak met Hermen Vreugdenhil van Collectief Rivierenland. Zo zitten de drie partijen met elkaar om tafel en delen de heren hun kennis met elkaar.

‘In eerste instantie denken de mensen dat wij alleen van voed- selbossen en notenbomen zijn.’ vertelt Dyon. ‘Ja,’ beaamt Chris, ‘dat dacht ik ook en dat schrikte mij een beetje af. Ik wil juist vrij zicht houden op dit mooie landschap.’
Dyon: ‘Het is veel meer dan dat, ook lage hagen en heggen.’ ‘Houtige inplant...’ vult Hermen van Collectief Rivierenland aan. Om samen te kijken wat er allemaal mogelijk is, zitten ze vandaag met elkaar om tafel. De kennis van de drie partijen weven zich als een mooi raamwerk ineen. Prachtig om te zien dat de kennis van een ieder, elkaar op positieve en energieke manier verder brengt. Om alles in de praktijk te zien, worden al snel de jassen en schoenen aangetrokken op weg naar het land van Chris.

 

Hermen Vreugdenhil (Collectief Rivierenland), Chris Poelen, Dyon Temming en Jacob Haalstra (Agroforestry)

Uitdagingen bij een glooiend landschap

Voor het bedrijf van Chris is een bedrijfsnatuurplan opgesteld door Agroforestry Netwerk Gelderland met steun van het Plat- form Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. In zo’n plan wordt alles goed doorgelicht. De geschiedenis van het gebied, de samenstelling van de grond, het bodemleven en worden de kansen voor een natuurinclusieve bedrijfsvoering in beeld gebracht.
De uitdagingen van het glooiende landschap waar het boerenland van Chris zich in bevindt, zijn dan ook: Hoe houden we het water beter vast? Hoe voorkomen we erosie? Hoe houden we de nutriënten bij de gewassen? Om bewust met deze vraagstukken om te gaan, heeft Chris ervaring opgedaan met ecoploegen en de zaaitechniek om gewassen in ruitvorm in te zaaien.

Samenwerken

Samen met Collectief Rivierenland en Agroforestry netwerk worden de plannen om heggen en hagen te planten op het boerenland van Chris, vandaag nog eens even goed bekeken. Toegejuicht door de uitbundige veldleeuweriken die nu al graag verblijven op het land van Chris. Het kan alleen nog maar mooier worden! Zomaar weer een voorbeeld hoe samen met de agrariër een functioneel en prachtig landschap wordt gecreëerd.

Goede bestuiving

Eén van de vele zaken waar Chris zich als agrariër ook mee bezig houdt, is bloemrijke akkerranden met inheemse bloem- soorten. Het is van belang dat zijn pompoenenplanten bestuift worden om zo tot een goede oogst te komen, insecten hebben hierbij een cruciale rol.

Tijdens het gesprek wordt door Hermen met enthousiasme aangevuld ‘de streekeigen hagen zijn niet alleen huisvesting voor insecten, maar ze hebben ook nog eens een lange bloei- tijd, dus dat draagt ook weer bij aan een goede bestuiving en biodiversiteit!’ Deze informatie ontvangt Chris met twinkel in zijn ogen.

Landschapselementen

Het bevorderen van groenblauwe dooradering, waarbij agrariërs tegen een vergoeding, een netwerk van lang- schapselementen aanleggen en beheren, is een onderdeel van een bedrijfsnatuurplan. In dit voorbeeld kiest pom- poenenkweker Chris voor het landschapselement heggen en hagen om zo kracht bij te zetten voor het bodem- en waterbeheer en om de biodiversiteit op zijn bedrijf te ver- hogen. Vanuit zijn rol als adviseur water van ZLTO, maar ook vanuit de contacten die hij heeft met mede-agrariërs in zijn gebied, stimuleert hij graag zijn collega’s om samen te gaan voor natuurinclusief boeren. Wel op een manier die bij je past

 

 

B&B, trekkershut en terras

Samen met Laura runt Chris ook een B&B, trekkershutten en het terras in het ‘Toscane van Nederland’ ofwel ‘Het balkon van Groesbeek’, zoals ze zelf zeggen. Hier verwelkomen zij graag mensen op hun agrarische bedrijf. Het liefste staan zij, als het even kan, zelf de bezoeker te woord. ‘Niemand kan het verhaal beter vertellen dan wijzelf!’ aldus Chris.

En dat klopt, je voelt hier de liefde voor de pompoen, de natuur, het landschap en de mens!

HOE KUNNEN WE SAMEN VAN MEERWAARDE ZIJN?
  • Erkenning en interesse van de overheid voor de onder- nemers die hun nek uitsteken. De positiviteit die daar mogelijk uit voortvloeit, kan dan als aanjager en kata- lysator werken voor de rest van de sector.
  • Storytelling kan bijdragen elkaar positief te
  • Ambtenaren mogen veel meer ‘de boer’ op
  • Meer interactie, contact en kennisuitwisseling kan leiden tot beleid met boerenverstand.
  • Overheid en ondernemers luisteren naar elkaar en werken samen op basis van het eerlijke verhaal.
  • Overheid heeft gevoel voor maatwerk en wil actief meedenken met ondernemers.
Brochure

Dit is een verhaal uit 50 Tinten Boerengroen - De kracht van lokale netwerken.

Lees hier alle verhalen