De karakteristieke hoogstamboomgaarden van Wim en Frieda Hekkert uit Terwolde liggen vlak naast de IJsseldijk. Om te voorkomen dat het fruit overstuur gaat organiseert de biologisch boer Wim Hekkert samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) plukdagen. Op zaterdag 2 oktober heeft de eerste plukochtend plaatsgevonden. Vind je het leuk om één of meerdere dagen te helpen met plukken? En op die manier bij te dragen aan een uniek streekproduct en het behoud van oude boomgaarden in de IJsselvallei? Meld je aan! Voor koffie en thee wordt gezorgd. Natuurlijk mag je appels en peren meenemen voor eigen gebruik.
Deze hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor de vruchtbare oeverwallen van de IJssel maar zijn grotendeels verdwenen. Tien jaar geleden kozen Wim en Frieda ervoor om deze boomgaarden in ere te herstellen. “De hoogstamboomgaarden pasten bij ons bedrijf, omdat het op drie manieren inkomsten genereert: gras, fruit en agrarisch natuurbeheer. Daarmee konden we risico’s spreiden en het paste hier in het landschap.”
Vind je het leuk om één of meerdere dagen te helpen met plukken? En op die manier bij te dragen aan een uniek streekproduct en het behoud van oude boomgaarden in de IJsselvallei? Voor koffie en thee wordt gezorgd. Natuurlijk mag je appels en peren meenemen voor eigen gebruik.
Hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor de vruchtbare oeverwallen van de IJssel maar zijn grotendeels verdwenen. Tien jaar geleden kozen Wim en Frieda ervoor om deze boomgaarden in ere te herstellen. “De hoogstamboomgaarden pasten bij ons bedrijf, omdat het op drie manieren inkomsten genereert: gras, fruit en agrarisch natuurbeheer. Daarmee konden we risico’s spreiden en het paste hier in het landschap.”
Het plukken van fruit en het verzorgen van hoogstamboomgaarden is een hoop werk en eigenlijk kan het als ondernemer niet uit. Het inhuren van personeel voor bijvoorbeeld het plukken van al het fruit is een kostbare zaak. Wim: “Het lukt ons alleen om kleine hoeveelheden te plukken. De rest blijft achter in de boom. Dat is natuurlijk zonde. Ik nodig daarom mensen die het leuk vinden uit om een ochtend of middag te komen helpen plukken. Het is een mooie belevenis! Uiteraard krijgt iedereen die helpt, fruit mee voor eigen gebruik. Als er animo is onder deze vrijwilligers, kunnen we er ook sap van laten maken of bijvoorbeeld cider.”
“In de 7 boomgaarden staan wel 600 bomen met 200 verschillende soorten kersen-, pruimen-, appels- en perenrassen. Dat maakt dat er gedurende het plukseizoen steeds kleine hoeveelheden rijp zijn. Iedere soort heeft een gebruiksaanwijzing. Sommige moet je een tijdje laten liggen, andere kun je meteen eten.” Een mix van fruitrassen is te koop via o.a. lokale marken en een lokale online bezorgservice. “Het leuke is dat mensen dan de diversiteit in kleur, vorm en smaak van het fruit zelf kunnen ervaren”.
Het bedrijf van Wim en Frieda Hekkert is een voorbeeld van natuurinclusieve landbouw. Zij combineren het biologische bedrijf met een paardenpension en doen ook veel aan agrarisch natuurbeheer. Naast de 6 hectare aan hoogstamboomgaard onderhouden ze akkerranden en landschapselementen. Hulp van vrijwilligers bij het onderhoud van de bongerd en andere landschapselementen op het bedrijf is ook zeer welkom. SLG helpt Wim en Frieda bij het opbouwen van een netwerk van vrijwilligers. Belangstellenden hiervoor en voor de fruitpluk melden zich aan via het aanmeldformulier. Na aanmelden neemt eigenaar Wim Hekkert vervolgens contact met je op.