Rvb 2408298654 (1)

Geslaagde eerste 'Demodag Biodiversiteit en Techniek' in Leusden

Op donderdag 29 augustus 2024 vond in Leusden de Demodag Biodiversiteit en Techniek plaats. Op een terrein van 20 hectare konden bezoekers kennismaken met de nieuwste werkwijzen en technische innovaties op het gebied van agrarisch natuurbeheer. Vierenvijftig organisaties presenteerden hun kennis en lieten demonstraties zien aan een divers publiek van agrariërs, terreinbeheerders, loonwerkers en vertegenwoordigers van agrarische natuurcollectieven. Zowel exposanten als bezoekers toonden zich enthousiast over het evenement, met de vraag: “Volgend jaar weer?”

Om 10 uur gaat de Demodag officieel van start op boerderij Klein Zandbrink, gelegen op Landgoed De Boom. Hier wordt een eikenboom geplant door Jan Kramer, wethouder van de gemeente Leusden, Henk Davelaar, voorzitter van BoerenNatuur Utrecht Oost, en Otto Vloedgraven, adviseur landschapsbeheer. Dit symbolische gebaar sluit perfect aan bij de thema's landschap en biodiversiteit en is een teken van waardering voor de pachters van het landgoed, die hun gronden voor deze dag beschikbaar hebben gesteld.

Focus op praktijk

De focus van de Demodag ligt op praktische toepasbaarheid. Bezoekers krijgen via demonstraties en voorbeelden inzicht in de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw en agrarisch natuurbeheer. “Hier kunnen mensen echt iets mee,” benadrukken de standhouders bij de sectie voor Kleine Erfmaatregelen op het eerste veld. De belangstelling komt niet alleen van boeren en loonwerkers; ook agrarische natuurverenigingen, terreinbeheerders en beleidsmedewerkers van overheden en waterschappen behoren tot het publiek.

Mix van demonstraties

Slechts vier maanden lagen tussen het eerste idee en de uitvoering van de Demodag. In die periode werkten BoerenNatuur Utrecht Oost en BoerenNatuur Veluwe samen met brancheorganisatie Cumela om een uitgebreid programma op te zetten, met de steun van lokale en regionale netwerken. Dit resulteerde in een mix van demonstraties met machines en enthousiaste professionals met kennis van zaken. Diverse agrarische natuurcollectieven droegen bij door zaadmengsels te leveren voor akkerranden en wintervoedselakkers. Het resultaat is te zien op een demonstratieakker, waar 24 verschillende mengsels in verschillende stadia van bloei en ontwikkeling te bewonderen zijn.

Themavelden

Het terrein is opgedeeld in themavelden. Op de velden voor bodembewerking, duurzaam graslandbeheer en natuurvriendelijk maaien staan diverse machines opgesteld, waarbij experts tekst en uitleg geven. Een centraal cluster is gewijd aan weidevogels en waterbeheer. Hier tonen waterschapmedewerkers, dronepiloten en uitvoerende partijen hoe watergangen, oevers en natte hooilanden effectief kunnen worden beheerd en gemonitord.

Lezingen

Op het erf van Klein Zandbrink vinden midden op de dag verschillende lezingen plaats, verzorgd door toonaangevende organisaties. Agricycling bespreekt het verwaarden van plantenresten voor duurzaam bodembeheer, Cumela belicht beleid en regelgeving rond compostering en bokashi, Wageningen University & Research presenteert de Groenwijzer voor akkerbouw, en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed licht het Aanvalsplan Landschap toe. De belangstelling voor deze lezingen is groot; alle stoelen zijn bezet.

Animo voor een vervolg

De reacties van bezoekers en exposanten op de Demodag zijn overwegend positief. “Volgend jaar weer?” klinkt het vanuit verschillende hoeken. Directeur Hans Veurink reageert nuchter: “Eerst maar eens grondig evalueren.” Maar dat er animo is voor een vervolg, is zeker.