De grote belangstelling van de platformpartners tijdens de bijeenkomst in Lunteren benadrukte het brede draagvlak en de interesse voor dit onderwerp. De Biodiversiteitsmonitor motiveert melkveehouders om zich in te zetten voor thema’s zoals biodiversiteit, klimaat, water en natuur. Zowel Brabant als Utrecht levert dit al veelbelovende resultaten op. Tegelijkertijd werd duidelijk dat er nog veel van elkaar te leren valt, en er nog stappen nodig zijn om tot een uniform beloningssysteem te komen.
Jos van Lent, projectleider van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor (BBM), vertelde hoe Brabant al sinds 2021 boeren beloont die natuurinclusief werken. De provincie streeft naar 500 natuurinclusieve boeren in 2030 en ondersteunt hen met ondernemerscoaches, subsidies, leergemeenschappen en grondregelingen.
Carleen Weebers benadrukte de kracht van samenwerking in studiegroepen. “Boeren houden elkaar scherp, werken samen naar hun doelen toe en leren zo enorm veel van elkaar.”
Tijdens de bijeenkomst in Lunteren was er niet alleen aandacht voor de successen, maar werd er ook stil gedaan gestaan bij de vele uitdagingen. =Hoe zorgen we samen voor de juiste data, automatisering en uniforme score-uitdraaien? Hoe verbinden we scores aan beloningen en hoe keren we deze uit? Ook vragen over belastingregels, zoals BTW en staatsteun, blijven aandachtspunten.
Het delen van ervaringen en het samen oplossen van knelpunten is essentieel om de biodiversiteitmonitors in de verschillende provincies verder te verbeteren.
Grote én kleine stappen maken impact
Een belangrijke conclusie van de bijeenkomst was dat verandering niet alleen in grote stappen hoeft te gebeuren. Ook kleinere maatregelen, zoals het aanplanten van hagen, kruidenrijk grasland of precisiebemesting, dragen bij aan biodiversiteit. Het is cruciaal om boeren stap voor stap mee te nemen, zodat zij de voordelen van hun inspanningen ervaren. En zo gemotiveerd blijven om met natuurinclusieve landbouw aan de slag te gaan op hun eigen bedrijf!