Website

Negen nieuwe natuurinclusieve projecten starten binnenkort in Gelderland

Vanaf 2025 starten binnen het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland negen nieuwe projecten. Deze projecten bouwen voort op de kennis die de afgelopen vier jaar is opgedaan en richten zich op het verdiepen en verbreden van natuurinclusieve landbouw in Gelderland.

Samenwerken en nieuwe initiatieven

Voor het eerst binnen het platform gaat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) samen met grondbezitters een project opzetten waarin natuurinclusieve landbouw centraal staat. In de afgelopen drie jaar was de VNC uitsluitend partner van het platform. In dit project werkt de VNC nauw samen met Collectief Rivierenland, wat het belang onderstreept van brede samenwerking voor het versterken van biodiversiteit en het toekomstbestendig maken van ons landschap.

Vervolgprojecten

Een aantal bestaande partners, waaronder VK-Oost, IVN, WUR, LTO Noord en Collectief Rivierenland, hebben vervolgprojecten of nieuwe initiatieven aangevraagd. Vanaf 2025 starten zij met de uitvoering hiervan.

Kennis in en door de Praktijk

Het succesvolle project 'Kennis in en door de Praktijk' blijft de komende tijd experimenteren in zowel de stal als op het land. Het doel is om de kringlooplandbouw verder te optimaliseren. De koplopers binnen dit project blijven een inspiratiebron voor andere ondernemers en stimuleren een brede beweging richting natuurinclusieve landbouw. Daarnaast dragen zij bij aan de ontwikkeling van waardevolle kennis en sturen zij de onderzoeksprogrammering en beleidsvorming.

Biodivers Akker Mozaïek

Collectief Rivierenland lanceert een nieuw project dat een landbouwconcept ontwikkelt waarin zowel de leefomgeving van akkervogels als de bodemkwaliteit centraal staan. Dit project, genaamd 'Biodivers Akker Mozaïek', richt zich op het vergroten van biodiversiteit op akkers. Lees meer in de flyer.
Een bijzonder aspect van dit project is de monitoring van ecologische resultaten, waarbij inwoners uit de lokale gemeenschap actief worden betrokken.

Groen Traineeship

Ook jongeren (16-30 jaar) gaan komend jaar verder met opdrachten rondom het thema natuurinclusieve landbouw in Gelderland. Via het 'Groen Traineeship' worden jonge mensen uit diverse netwerken verbonden aan natuurinclusieve landbouw, waardoor nieuwe energie wordt gebracht in de transitie naar een leefbare planeet. Dit programma stimuleert verbinding, ontmoeting en dialoog onder de jonge generatie Gelderlanders die zich inzetten voor natuur en landbouw.

Meer informatie

Benieuwd naar de overige nieuwe projecten? Houd onze website in de gaten: binnenkort presenteren de projecten zich daar uitgebreid.