Angus

Partners leren veel van elkaar op Vinkenhorst in Herwen

Tijdens een succesvolle partnerbijeenkomst op de Vinkenhorst in Herwen spraken Brord en Patricia vol trots over hun bedrijf. Waar er enkele jaren geleden nog 300 koeien werden gemolken met drie robots, grazen er nu 36 Black en Red Angus koeien in kruidenrijk grasland rondom de boerderij. Daarnaast nemen ze deel aan het project Biodivers Akker Mozaïek, een onderwerp waar agro-ecoloog Ben Koks vol enthousiasme over vertelde.

De 48 hectare land is de afgelopen jaren volledig opnieuw ingericht. Er zijn fruitbomen en walnotenbomen geplant, en er worden gewassen verbouwd zoals rode biet, (bak)tarwe, mais, veldbonen en(brouw)gerst. Daarnaast zijn er kruidenrijke randen aangelegd. Stap voor stap werkt het bedrijf aan een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Sinds 2022 telen ze bijvoorbeeld kruiden voor de kruidenthee van Wilder Land en nemen ze deel aan diverse duurzame projecten.

Een inspirerende middag bij inspirerende ondernemers. Het was prachtig om te zien hoe Brord en Patricia zoveel plezier halen uit deze manier van ondernemen. Een middag vol inspiratie bij gedreven ondernemers die laten zien hoe passie en duurzaamheid hand in hand gaan.

Biodivers Akker Mozaïek

Ben Koks vertelde enthousiast over het project Biodivers Akker Mozaïek, dat door acht boeren in dit gebied op 50 hectare wordt uitgevoerd. Voor alle deelnemers is een bedrijfsnatuurplan opgesteld, waarmee de BAM-akker ook daadwerkelijk in de bedrijfsvoering wordt geïntegreerd.

De komende vijf jaar worden de BAM-akkers gemonitord in samenwerking met Harrier Conservation International en de Vlinderstichting. Hierbij wordt gelet op vogels (broedvogels en wintergasten), zoogdieren, hommels, dagvlinders en wormen. Ervaringen en monitoringsgegevens worden uitgewisseld met de BAM-akkers in Rotterdam en Noord-Groningen. Sander Bernaerts biedt de deelnemers teelttechnische ondersteuning. De provincie Gelderland financiert momenteel de monitoring, waaronder ook op het perceel van Brord en Patricia.

Foto: Ben Koks

Meer informatie

Vorige week gaven Ben Koks en Anthonie Stip van de Vlinderstichting een lunchlezing voor "Rotterdam de Boer Op". Luister hier online lunchlezing terug: 16/9: Anthonie Stip van de Vlinderstichting en agro-ecoloog Ben Koks over de win-win van landbouwtechnieken en biodiversiteit – Rotterdam de Boer Op!