Whatsapp Image 2025 04 14 At 17.31.26

Partners maken kennis met de Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei

Tijdens de partnerbijeenkomsten van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland staat ‘leren van elkaar’ centraal. Ook deze keer kwamen partners samen om inspiratie op te doen – ditmaal in de showroom van Hissink Natuurinclusief in Oeken. Henk-Jan Hissink vertelde met enthousiasme over zijn natuurinclusieve bedrijfsvoering. Daarnaast vertelden Sander Wijgman en Dirk Jan Schoonman over de totstandkoming en de ambities van de Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei.

Van inspiratie naar actie

Tussen de landbouwmachines in de showroom deelde Henk-Jan Hissink de geschiedenis en toekomstvisie van zijn mechanisatiebedrijf. Een belangrijk keerpunt kwam na het zien van de film Leven onder het maaiveld. De indrukwekkende beelden van het bodemleven raakten hem diep en vormden het startpunt voor een natuurinclusieve aanpak binnen zijn bedrijf.

Sindsdien staat het bodemleven centraal in alles wat hij doet – van bemesting tot oogst en opslag. Ook ontwikkelde hij zich tot specialist in machines die passen bij natuurinclusieve landbouw, zoals dubbelmessenbalken, hooikranen, hooidrogers, opraapwagens en compostkeerders.

Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei: samen sterker

Niet alleen in zijn mechanisatiebedrijf kiest Henk-Jan Hissink voor natuurinclusief werken – ook op zijn melkveebedrijf is die omslag ingezet. Dat geldt ook voor veel andere boeren in de gemeente Brummen, waar in de afgelopen jaren, mede dankzij het platform, veel aandacht is geweest voor duurzame landbouw.

Maar hoe geef je natuurinclusieve landbouw in de praktijk vorm? En wat is daarvoor nodig?

“Er zijn cursussen georganiseerd, bedrijfsnatuurplannen opgesteld en gebiedsplannen ontwikkeld,” vertelt Dirk Jan Schoonman, melkveehouder en inmiddels voorzitter van de coöperatie. Vooral de studie naar natuurinclusieve landbouw bracht hem waardevolle inzichten. “Het werd al snel duidelijk dat natuurinclusieve landbouw niet per se minder koeien betekent, maar juist méér grond.”

Meepraten

“In plaats van dat er over ons gepraat werd, wilden we graag meepraten,” vult secretaris Sander Wi1gman aan. Hij vertelt hoe de coöperatie ontstond uit fiche 5.5. Zuidelijke IJsselvallei, dat de afgelopen jaren onder het platform liep. Het project omvatte onder andere het Leernetwerk Toekomstbestendige Landbouw, het bundelen van kennis in de regio en het organiseren van activiteiten op maat voor boeren.

Deze aanpak leidde tot meer kennisdeling én een hechter netwerk van boeren. “Het heeft bijgedragen aan meer samenhang in de regio,” aldus Wijgman. “Boeren trekken meer samen op. We zijn er trots op dat er inmiddels al 100 agrariërs lid zijn van de coöperatie – samen goed voor 1.000 hectare landbouwgrond.”

Sander Wijgman

Dirk-Jan Schoonman

Toewerken naar gezamenlijke doelen

De Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei werkt samen met alle betrokken partijen in de regio aan maatschappelijke opgaven op het gebied van water, klimaat, natuur en biodiversiteit. Een gezonde bodem vormt daarbij het fundament. Het uiteindelijke doel: duurzame landbouwbedrijven en een toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Uitgangspunt is een toekomstbestendig bedrijf voor de ondernemer zelf – met een bedrijfsvoering waar hij of zij grip op heeft, én een duurzaam verdienmodel. Tegelijkertijd bouwen we samen aan een toekomstbestendige sector. Een sector waarin we grip krijgen op ontwikkelingen in het gebied, waar ruimte is om kennis te delen, en waar aandacht is voor uitdagingen zoals gronddruk.

De aanpak levert inmiddels zichtbare resultaten op. “Het afgelopen jaar hebben we voor vijftien ondernemers een aanvraag gedaan voor de extensiveringsregeling,” vertelt Sander Wijgman. “Daarnaast organiseren we leernetwerken en cursussen waarmee agrariërs hun kennis kunnen vergroten en verbreden.”

Een stevige basis dus, waar de Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei op verder kan bouwen – met de blik gericht op een duurzame en toekomstbestendige landbouw in de regio.

Meer weten?