In de kassen van Ooijs Moois ontvangen Renske en Barton elk jaar duizenden mensen die genie- ten van de beleving van hun fruit. Zij maken graag verbinding met de burger. Zo kunnen ze laten zien hoe hun frambozen, bramen en bessen bloeien en groeien. Renske: ‘Je ziet mensen in de ontspanning glijden zodra ze hier de kassen instappen, heerlijk toch?’ Mensen uit de wijde omgeving komen hier van 1 juni tot 1 oktober hun eigen verse fruit pluk- ken. Ook kunnen ze hier zelf een mooi veldboeket samenstellen, vers van het land.
Regelgeving
Er komt wat op hen af qua regels, soms zien ze door de bomen het bos niet meer. Barton: ‘We hebben het nog altijd over mensen die aan het roer staan van een onderneming. Vaak lees je ‘uit onderzoek is gebleken’, nu heb ik op zich helemaal niks tegen onderzoeken, maar soms vraag ik me weleens af of de onderzoeken ook voldoende in de praktijk getoetst zijn. Door de vele regels, kunnen waardevolle plannen, die ten gunste zijn voor mens en natuur, soms geen doorgang vinden. Dan kan het linksom wel, maar rechtsom is er dan weer een regeltje wat haaks staat op het geheel, dat vind ik jammer.’
Boerenversneller
Barton heeft met 16 boeren deelgenomen aan de Boerenversneller. Wat hij heeft geleerd is om meer met the flow mee te gaan, samen slimmer boeren en kennis delen. Er is altijd wel ergens een raakvlak met wat de overheid wil, wat de burger wil en wat bedrijven om je heen willen. Kansen gaan zien en samenwerkingen aangaan, dat brengt kracht en energie.
De samenwerking met Plurijn Kemnade, waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werk- zaamheden verrichten op ons terrein, biedt vol- doening. ‘Wij gaan bijvoorbeeld met hen snoeien, aanbinden van het fruit, grasmaaien en houthakken. Dat doe je niet omdat het efficient is, maar hiermee bied je de moge- lijkheid om mensen weer een doel te geven in het leven met als gevolg een brede glimlach op hun gezichten. Daar doen wij het voor!’ aldus Renske.
Barton: ‘‘Er kwam een jongeman bij ons die in een burn-out zat. We zijn met hem gaan sparren met de vraag: ‘Wat wil je leren? Daar kwam uit: een cursus moestuinieren. Om inspira- tie op te doen kwam we uit in Malden bij Gelukkige Groen- tes. Stadsboeren, met oog op regeneratieve landbouw. Ons vooroordeel was, dat het wel alternatieve boeren zouden zijn, echter kwamen we hier snel op terug. Er was direct een klik. Dat is de start van onze samenwerking met dit bedrijf op de grond van Ooijs Moois.
Enthousiast zijn ze over deze samenwerking. Gelukkige Groen- tes pacht 1 hectare van hun land. Ruim 250 gezinnen, vaak uit de omgeving zoals de naastliggende stad Nijmegen, hebben een groenteabonnement. De mensen kunnen hier zelf van mei tot en met december hun groentes en eetbare bloemen oogsten. Ze telen maar liefst 60 verschillende groentes voor humane consumptie. Barton: ‘Dit soort initiatieven en verbindin- gen met enthousiaste partijen, die daad bij het woord voegen, vinden wij fantastisch! Je rolt soms van het één in het ander
Rondom hun akkerbouwpercelen heeft de familie Arnts afgelopen jaren hagen, knotwilgen en graskruidenstroken gerealiseerd om hiermee bij te dragen aan de groenblauwe dooradering. Sinds 2006 loopt er een boerenlandpad langs hun percelen. ‘Het zijn allemaal bewuste keuzes en onderdeel van ons bedrijfsplan. Daar zijn we trots op!’, aldus Barton kijkende
met een trotse blik naar dochter Renske. ‘Wat we hier ook zien zijn de vos, roofvogels en zelfs de goudjakhals. Zo bekijken we steeds weer op welke manier we mee kunnen bewegen met de natuur. Dit doen we graag samen met Collectief Rivierenland, daar zit veel kennis.’ Om de ontwikkeling van agrarisch natuurbeheer op hun bedrijf nog verder uit te kunnen rollen, is er de wens om een bedrijfsnatuurplan op te laten stellen door Collectief Rivierenland.
CO2 vastleggen
Ook is Barton aan het onderzoeken om olifantengras te gaan telen. Het gewas wordt 3 meter hoog en neemt 3x meer CO2 op dan bijvoorbeeld een gangbaar loofbos in Nederland. Olifantengras is ook nog eens ecologisch heel waardevol voor de patrijzen en kivieten. Olifantengras kan ook als biobased grondstof dienen. Er worden al voorzichtig aan wat koolstof- certificaten verkocht in het land, maar het is allemaal nog best risicovol. Barton: ‘Hier mogen wat mij betreft de gemeente en overheden ook met oplossingen komen. We zullen het tenslotte samen moeten doen.’
Barton: ‘We zijn eigenlijk steeds op zoek naar duurzame bron- nen voor een duurzame toekomst. Wij hebben zoals je het zou kunnen noemen een eigen energiebedrijf. Met de zonnepane- len op ons dak, leveren we stroom aan onder andere restaurant de Thornsche Molen en een vastgoedbedrijf uit Nijmegen.
Toekomst
‘Wij willen vooruit. Het is best bijzonder dat we allemaal een vaste baan naast Ooijs Moois hebben. Wij werken graag in onze loondienstbetrekkingen, want zo beweeg je ook buiten je agrarische bubbel, dat houd je fris.’ aldus Barton.
‘Soms zit de angst er wel in. De overheid is meer dan eens onbetrouwbaar gebleken. Natura 2000 zou geen belemmering zijn, dat hebben we geweten. Je bedrijf zou haast door je handen heen glippen.’
Renske: ‘Weet je, ik ben geboren op de boerderij, hoe ouder ik word hoe harder mijn boerenhart gaat kloppen. Het is zo divers. Zo sta je vlinders te tellen, dan weer neem je grondmonsters om de waarden van je gronden te onderzoeken, zo sta je in de kassen bessen te plukken en zo vertel je het verhaal achter ons fruit aan de mensen uit de stad. Hoe veelzijdig kun je het hebben!’
‘En wacht’, zegt Renske, ‘loop maar even mee, ik heb nog iets voor jullie.’ Even later rijden we huiswaarts met een heerlijk flesje Mooijsap. Deze sap is gemaakt van milieuvriendelijk ge- teelde appels en frambozen uit de regio door mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is. Zo wordt 70% van het fruit geplukt door bezoekers. Het overige fruit wordt geplukt door de mensen van Plurijn. Dus geen verspilling, maar verwerkt tot heerlijke jam en sap. Circulair en lokaal!
Buiten de prachtige beleving en de waardevolle samenwerkingen die je hier treft, is het zeker de moeite waard om alleen al voor deze Social Juice en straks ook voor het verse fruit, een keer naar Ooijs Moois te rijden!
- Er is een financieel en commercieel pad nodig om agrarische bedrijven ‘blijvend’ te stimuleren om stappen te zetten.
- Dit kan door het stimuleren van teelt van biobased (bouw) materialen of door het investeren in bestaande of nog te ontwikkelen biodiversiteitetprojecten op (nieuwe) agrarische bedrijven.
- Stimuleer waardecreatie, bijvoorbeeld via CO2
- Betaling voor gedane werk.
Dit is een verhaal uit 50 Tinten Boerengroen - De kracht van lokale netwerken.
Lees hier alle verhalen