In deze kennisgroep 'Kosten-Baten Analyser (KBA)delen en vergelijken de deelnemers naast de technische ook hun financiële gegevens en kijken ze welke investeringen en keuzes rendement opleveren voor welk soort bedrijf.
Deze VK-Oost kennisgroep maakt deel uit van een landelijk project “Kosten Baten Analyse transitie Melkveehouderij”. Dat project loopt al ruim drie jaar en breidt zich steeds verder uit. Ons platform is een van de partners. Dit jaar zijn er landelijk tien studiegroepen (circa 110 bedrijven), die gericht kijken naar het rendement van hun investeringen. Daarbij kijken ze vooral naar investering in onder andere natuurinclusieve maatregelen en neventakken. Ook meer reguliere keuzes als aankoop van grond of groei komen zeker aan bod. De resultaten van de eerdere jaren zijn (als rapport en webinar) hier gepubliceerd.
Om te kunnen vergelijken moet je eerst data delen. De deelnemers van onze VK-Oost kennisgroep begon daarom in september met invoer van de gegevens van 2022. In oktober is het groepsoverzicht dat daaruit kwam besproken. Samen hebben we gekeken hoe verschillend de deelnemende bedrijven zijn in hun kosten-baten opbouw. Daarbij kwamen al veel discussie op tafel. Die gingen onder andere over inschatting van je eigen arbeidsinzet, maar ook over je keus van afnemer.
Voor welke afnemer, en welk afnemersprogramma kiezen de deelnemers? Kies je voor ‘Planetproof ‘of ‘goed voor koe en natuur’? Blijf je regulier of ga je voor biologisch? Duidelijk was dat bij die keuze niet alleen de meeropbrengsten meetelden. Ook de stabiliteit van de eisen, en vooral de aansluiting bij de koers die je zelf vaart met het bedrijf, zijn van groot belang. ‘Ik kies voor een melkstroom die past bij mijn koers, niet voor een koers die past bij een specifieke melkstroom’, vatte één van de deelnemers samen.
De bespreking van het groepsoverzicht leidde volgens de deelnemers vooral tot bewustwording. Het blijkt dat we erg gewend zijn om over alle technische kengetallen met elkaar in gesprek te gaan, maar dat we het minder gewend zijn om echt de kosten en baten van keuzes op het bedrijf te vergelijken. Er ontstond behoefte om een volgende bijeenkomst op basis van deze gegevens verder de diepte in te gaan. ‘Hoe kan extensivering uit, op welke bedrijven?’, ‘Wat zijn mijn meest rendabele uren?’ en ‘Hoe zit het met de kosten-baten van mijn mest?’
Met die verdiepende vragen gaat de groep – begeleid vanuit VK-Oost en Countus – aan de slag. Ook maakt de groep dan de volgende slag, want één jaar is geen jaar. Wanneer iedereen zijn gegevens over 2023 paraat heeft, vergelijken we die ook.
De resultaten 2022 en 2023 van het landelijke project zullen naar verwachting begin 2025 voor iedereen beschikbaar zijn.