Zeker, het melkveebedrijf van de familie Lankhorst is onderdeel van een landgoed. Maar dat is voor hen niet dé reden om natuurinclusief te boeren. Door te boeren mét de natuur kun je bijvoorbeeld toe met minder kunstmest. Wordt de bodem weer terug gezet in haar kracht met alle voordelen van dien. Het enthousiaste relaas van een van de zes Gelderse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw.
De jonge ondernemers, akkerbouwer Jan Huigen en biologisch melkveehouder Sander Tiecken, zijn een paar jaar geleden een nieuwe uitdaging aangegaan in de Gelderse Waard. Zij pachten hier gronden van Stichting Twickel en met onder andere subsidie van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via het Collectief Rivierenland wordt natuur en landbouw meer en meer met elkaar verweven. Deze jonge ondernemers vertellen graag hoe het ook anders kan.
Arjen van Buuren, boert natuurclusief op Landgoed Velhorst en vertelt in de Boerenverstand podcast waarom hij in 2018 samen met zijn vrouw Winnie heeft gekozen voor natuurinclusief ondernemen.
Henri Holster is fruitteler en oprichter van De Fruitmotor in de Betuwe. Daarnaast is hij onderzoeker Bij Wageningen University & Research, waar hij zich bezighoudt met veehouderij. Hij is initiatiefnemer van een aantal projecten binnen het Platform in Rivierenland. Decennialang heeft hij de versobering van het landbouwsysteem en van de boer-burgerverbinding aangezien. Hij vertelt in een podcast van Boerenverstand, waarom het nu de hoogste tijd is om de handen aan de ploeg slaan.
"We hebben best verschil van inzicht en deels een ander belang", melk zeggenveehouder Pieter Brouwer en boswachter Esther Rust op de website van Natuurmonumenten tijdens een wandeling op het land van Pieter. Maar ze zijn het erover eens dat ze samen het landschap maken. “Het is dus heel logisch om samen te werken. De crux zit in samen beter communiceren. "
Lidy en Bertus Oldenhave van boerderij 't Lankhof in Aalten zorgen ervoor, samen met veertig andere boeren, dat de patrijs zich weer thuis voelt in de Achterhoek. Dat doen zij door stroken van hun land in te zaaien met graan en zaadrijke bloemen. En dat bevalt de patrijs. Het aantal paartjes nam in vijf jaar toe van 3 naar 42.
Melkveehouder Hans Nieuwenburg uit Spankeren heeft de grote prijs van het Deltaplan Veehouderij gewonnen. De vakjury over zijn bedrijf De Nieuwenburgt: ''Het is een mooi voorbeeld van het bouwen van een kleinschalig, extensief veehouderijbedrijf inclusief afzet op basis van goed netwerken in je directe omgeving. Daarmee kunnen ze een inspiratiebron zijn voor andere bedrijven.''