Het herstel van landschapselementen is belangrijk voor de biodiversiteit. De aanplant van hagen, houtsingels, bosjes en bomen zorgt verder voor de vastlegging van CO2, voor het langer vasthouden van regenwater, verkoeling voor vee en draagt bij aan een gezonde bodem.
Voor biodiversiteitsherstel is het van belang dat landschapselementen op de juiste plekken liggen, onderling verbonden zijn, op de juiste manier worden onderhouden en dat zij passen in het betreffende landschap. Een voorbeeld van streekeigen landschapselementen zijn grienden en elzensingels in natte kommenlandschappen in het Rivierengebied. Deze zijn belangrijk voor vogels en insecten, maar zorgen ook voor schaduw en leggen CO2 vast.
Looptijd: 2021-2024
Om boerenbedrijven te ondersteunen in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw, worden er in dit project indicatoren opgesteld voor landschapselementen op het bedrijf, zogenaamde Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s).
De indicatoren gaan we in de praktijk uittesten op een aantal boerenbedrijven in verschillende Gelderse streken.
We ontwikkelen een gebruiksvriendelijke methode, die boeren inzicht geeft in de staat van de landschapselementen op hun bedrijf. Vervolgens biedt de methode handvatten voor boeren om aan de slag te gaan met het herstel van het streekeigen landschap

- Stichting Landschapsbeheer Gelderland
- Agrarische collectieven
- Agrariërs